Conferința „Strategia Europeană a regiunii Dunarea: impactul economic al strategiei Dunării în Macro-Regiunea Europeană, București”

de | 30.10.2013

 La data 30.10.2013 a avut loc Conferința „Strategia Europeană a regiunii Dunărea: impactul economic al strategiei Dunării în Macro-Regiunea Europeana”, organizată de Forumul Liberal European (ELF) cu sprijinul ISL, în cooperare cu Institutul Liberal pentru Analiză Politică (LIPA) și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann (FNF) și finanțată de Parlamentul European. Sprijinul oficial al liberalilor români pentru elaborarea unei strategii a Dunării datează încă din 2008, când atât guvernul român, condus la acea data de premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu, cât și cel austriac au înaintat Comisiei Europene propunerea formală de a susține cu prioritate dezvoltarea regiunii dunărene. Inițiativă lor a avut succes, statele membre au adoptat Strategia Europeană a Dunării în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale din 13 aprilie 2011, decizia lor fiind aprobată de Consiliul European pe 24 iunie 2011.

Regiunea Dunării include 9 țări ale Uniunii Europene (Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România și Croația) și 5 țări non-EU (Serbia, Bosnia Herțegovina, Muntenegru, Ucraina și Republică Moldova). Regiunea se confruntă cu numeroase provocări: de mediu (poluarea, inundații, schimbări climatice); ne-exploatarea potențialului navigabil, lipsă unei infrastructuri adecvate de transport rutier și feroviar, o insuficiență conectare a sistemelor energetice, dezvoltare economică inegală, politici educaționale necoordonate, sisteme de cercetare și dezvoltare necoordonate etc.

Participanți din țări precum România, Bulgaria și Republică Moldova au venit din zone foarte diferite de activitate – politicieni, reprezentanți ai autorităților locale, societate civilă. În urmă discuțiilor au fost trase câteva concluzii – participanții au pledat pentru o mai strânsă integrare a politicilor la nivelul țărilor dunărene și pentru o mai strânsă cooperare între regiunile și municipalitățile regiunii.

Related Posts:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!